dimecres, 17 de maig del 2017

Activitat 13 Avaluació del curs



Avaluació del curs: Et demano que facis una valoració personal de l'assignatura de religió d'aquest curs.
Temes que t'hagin ajudat personalment. Redacta quelcom que t'emportis per a la teva vida personal.
  • Valoració de l'estona de interioritat del principi de la classe.
  • Valoració del teu treball personal durant l'any ( a l'aula i al bloc personal).
  • Valoració de la dinàmica de la classe (participació del grup, professor...)

Recorda de penjar les activitats (fins la n.13) al teu bloc personal abans del 2 de juny de 2017.

Activitat 12 La societat...el mòbil i altres.

Després de l'activitat realitzada a classe sobre els mòbils, llegit el document: Mòbil nou? No, gràcies (no vam tenir temps!) i vistos els videos A day may of glass i Blood in your mobile del programa de Tv3 Signes del temps, respon a les següents preguntes i penja-les al teu bloc.
  1. Valora el següent pensament del autor del documental: "No podía usar el móvil para enviarle un móvil a mi mujer o a mi hijo sabiendo que había gente muriendo en una guerra por culpa de ese móvil".
  2. Creus que a partir de conèixer aquesta situació global sobre el mòbil el teu consum respecte l'aparell hauria de variar? Raona el teu posicionament.
 Per saber-ne més...
  1. Activitat familiar. Tornar a fer l'exercici de classe del visionat dels dos videos amb el màxim de persones de la teva família i descriu les impressions, comentaris i diàlegs que sorgiren d'aquesta activitat familiar.
  2. Busca al teu cercador el mòbil FAIRPHONE i descriu en què consisteix. Fes-ne una valoració personal. 
    1. Descripció del producte
    2. Quines avantatges té respecte el teu  mòbil? (prestacions, avantatges socials,etc)
    3. Quines desavantatges té?
    4. Per què creus que el cosumidor no fa opció per aquest tipus de mòbil?
  3. Finalment, comenta l'article de Tew Bunnag de La Contra de La Vanguardia: "¿Cuántos móviles y teléfonos quieres?.
    1. Quins són els mals que  reconeix l'autor en la societat actual?
    2. Explica amb les teves paraules què vol dir l'autor quan es refereix a "Vivimos fragmentados".
    3. Explica les propostes de l'autor per "ser" en el món i digues si estàs d'acord o en desacord. Raona les respostes.
Cal que pengis la teva entrada al bloc abans del 2 de juny

Si vols aprofundir més sobre el tema "Mapamundi". Mòbils tacats de sang. Fins quan?

Si vols veure tot el documental de "Blood Mobile". Fes clic aquí

dimarts, 25 d’abril del 2017

Activitat 11 La societat...com es construeix?

Exercici 1. Penja la fotografia del mapa mental que vam realitzar a classe del visionat del video de 30 minuts "Mercat de valors" o bé de l'entrevista "els valors de la societat" amb Javier Elzo.

Exercici 2. Imagina't que ets un inspector d'educació de la Generalitat però un inspector de matèries que treballin el sentit de la vida i visites l'escola...
Rellegeix la plana 36 i 37 del llibre de classe i realitza l'activitat 1 de la plana 38. Sembla una activitat senzilla però necessita de reflexió i d'una mirada cap al passat i també de present. Et convido a ser equànim i crític/a en les tres darreres preguntes, i sobretot, a què raonis les teves respostes.

Exercici 3. Busca una cançó actual que parli de la societat i que en la seva lletra faci propostes per millorar el món i no tan sols crítica. Penja la lletra al bloc i el videoclip del youtube. Després fes una valoració de les propostes de millora que fa la cançó.

Recorda que has de penjar les activitats al teu bloc abans del dia 2 de maig.

Per Pasqua...Volvió la luz de Elefantes i Levántate y anda de Álvaro Fraile



dimarts, 4 d’abril del 2017

Recuperació 2a avaluació


Aquest treball es per als alumnes que han de recuperar l'assignatura de la 2a avaluació. S'ha de presentar com a molt tard el dia 18 d'abril de 2017. 
El treball consta de les següents parts:
  • Tenir acabades totes activitats del blog de la 2a avaluació i penjades al bloc personal.
  • Penjar al blog les següents activitats sobre els temes treballats de les pors i la llibertat:

Primera Activitat:Títol de l'entrada al teu bloc: Rec2a Aprofundim en les pors de la societat.

Mira a la xarxa el monòleg de l'escriptor urugaià Eduardo Galeano sobre la por i respon a les preguntes següents:
  1. Fes un llistat de les pors que suggereix l'escriptor en el document.
  2. D'aquest llistat que has realitzat, escull 7 pors i raona el motiu del perquè són presents en el món i en les persones i alhora planteja les conseqüències de tenir aquestes pors.

Segona Activitat:
Títol d'entrada al bloc: Rec 2a Petites reflexions sobre la llibertat
Llegeix les següents cites sobre la llibertat i argumenta si estàs d'acord o en desacord amb elles, raonant la teva resposta.
  • "Ser lliure no és fer allò que hom li dóna la gana sinó no estar obligat a fer allò que els altres t'obliguen". Francesc Romeu (Sacerdot i periodista)
  • "L'autèntica llibertat és per estimar, pels altres, per a discernir allò que és bo pel bé comú, per a crear opinions públiques saludables, per a tenir valentia per a corregir, rectificar i reconèixer els errors." Nicolás Castellanos (bisbe emèrit de Palencia)
  • Etiam fera animalia, si clausa teneas, virtutis obliviscuntur. "Fins les feres, si les tens tancades, s'obliden de llur valor" (Tàcit)
  • Nemo liber est qui corpore servit. "No és lliure ningú que sigui esclau del seu cos" (Sèneca)

Tercera activitat:
Títol d'entrada al bloc: Rec2a Escoltem "Perdona que te lo diga" del grup marista Kairoi
Escolta la cançó i respon a les següents preguntes:
  • A quina tipus d'esclavitud fa referència la lletra?
  • En quins aspectes de la vida es pot manifestar?
  • I quina és la manera d'alliberar-se d'aquesta esclavitud?

La lletra de la cançó està basada en aquest text de Hélder Cámara:
EL PUENTE
Para librarte de ti mismo,lanza un puente más allá del abismo de la soledad que tu egoísmo ha creado.Intenta ver mas allá de ti mismo.Intenta escuchar a algún otro,y sobre todo prueba en esforzarte por amaren vez de amarte a ti solo...Si quieres ser,perdona que te lo diga,tienes que librarte ante todo del exceso de poseer que tanto te llena,de pies a cabeza. (Helder Cámara).

dimarts, 21 de març del 2017

Activitat 10 La societat (I)

En aquest bloc comencem a identificar els valors en els quals s'arrela la nostra societat.
Et proposem les següents activitats:
  1. Activitat 1. Després d'haver realitzat l'activitat de la sessió passada a l'aula amb les diferents vinyetes escriu tota la bateria de preguntes que et van sorgir en veure-les i que vas anotar en un full personal, tenint en compte el tema que encetem.
  2. Activitat 2. Cercar a la xarxa una vinyeta-còmic que reflecteixi alguns dels valors de la societat actual. Penja-la all teu bloc i a sota d'ella escriu una "pregunta-reflexionant".
Recorda que has de penjar les activitats abans del dia  11 d'abril al teu blog.

En Jordi ens proposa “Can’t Stop the feeling” de Justin Timberlake

He escollit la cançó “Can’t Stop the feeling” de Justin Timberlake per escoltar-la aquesta setmana a classe ja que de bon matí ens omple d’energia escoltar una cançó animada. La lletra tracta de passar-s’ho bé ballant i fent el que més ens agrada sense parar. El ritme alegre i divertit ens dóna ganes de moure’ns i de deixar de fer el que estem fent en aquell moment per divertir-nos. M’agradaria destacar la frase que esmenta el cantant on diu “tinc aquest sentiment en els meus ossos, no puc aturar aquesta sensació” ja que produeix un estat de sentir-se bé fent el que realment vol fer en aquell moment. 


dimarts, 14 de març del 2017

Activitat 10 La por a l'altre o a l'Altre

Després d'haver treballat a classe els motius, les conseqüències, les oportunitats que es perden que hom té per tenir por a l'altre o a l'Altre, llegeix aquest conte d'Anthony de Mello i comenta'l, tot contestant a les preguntes, segons el que hem comentat a l'aula.

"Un noi havia contret el que pròpiament podria dir-se una "entrepanofòbia". Cada cop que veia un entrepà, es posava a tremolar i cridar de por. La seva mare estava tan preocupada que dugué al noi a fer-lo mirar per un terapeuta, el qual li va dir: "És una fòbia fàcil d'eliminar. Emporteu-vos el xicot a casa i obligueu-lo a mirar, del principi a la fi, com feu un entrepà. Això farà que s'esvaeixin totes les estúpides idees sobre els entrepans, i deixarà de tremolar i de xisclar.

I així ho va fer la mare. Prengué dues llesques de pa i preguntà al seu fill: "Això et fa por?""No", respongué el noi. Acabat li ensenyà la mantega i li féu la mateixa pregunta, i el noi tornà la mateixa resposta. Tot seguit li féu veure com estenia la mantega sobre el pa i desprès li mostrà unes fulles d'enciam. Li tornà a preguntar si allò li causava por, i ell tornà a respondre que no. Ella pa posar l'enciam sobre el pa, prengué unes rodanxes de tomàquet i repetí novament la pregunta, obtenint la mateixa resposta. Va posar el tomàquet damunt l'enciam, i després de comprovar que el tall de pernil tampoc li feia por, el va posar sobre el tomàquet.

Aleshores prengué amb una mà la llesca de pa amb l'enciam, el tomàquet i el pernil, i amb l'altre agafà l'altra llesca; li ho va ensenyar tot i veié que el noi continuava sense tenir por.

Però en el moment en què ho ajuntà tot i formà l'entrepà, el noi començà a cridar: "Entrepà, entrepà", i es posà a tremolar aterroritzat.
  1. Després de llegir el conte comenta aquesta frase: "Allò que els éssers human estimen o odien no és pas l'essència de les coses o de les persones, sinó únicament el seu aspecte."
  2. Cita exemples de la teva vida que hagis tingut "por"(o millor dit,no t'hagis apropat) a coses o persones segons el seu aspecte. Raona la resposta.

Cal que facis l'entrada al teu bloc abans del dia 21 de març.

dimarts, 28 de febrer del 2017

09 Les meves pors, les nostres pors

Aquest cop tan sols cal que pengis la imatge del mapa mental sobre les pors que hem fet a la classe durant els dies 21 i 28 de febrer.
Per fer aquesta activitat has hagut de potenciar la teva competència visual-plàstica-artística.


Si no has vingut a classe hauràs de realitzar la següent activitat:

Aquest cop treballarem les pors i els valors que donen tranquil·litat i confiança en la vida. Hauràs de fer 1 diapositiva de powerpoint.

  1. En una diapositiva de powerpoint (pots utilitzar altres programes d'edició d'imatge si vols) hauràs de fer un collage amb imatges que representin les diferents pors que observes en els joves d'avui i en la societat. Quan la diapositiva la tinguis acabada guarda-la en format jpg al teu ordinador i després penja-la a l'entrada de l'activitat 09 del teu bloc. Sota la imatge penjada al bloc, descriu totes les pors que hi surten representades.

Aquesta activitat ha d'estar penjada no més enllà del dimarts 7 dia  de març.

La Maria ens proposa Sastre de Sonrisas de Rayden

He escollit aquesta cançó perquè ens parla del optimisme i el positivisme, i sobre la confiança que tenim sobre nosaltres mateixos.
Ens diu que em de viure el dia a dia, valorant els petits detalls que ens fan feliços i són únics i no ofuscar-nos en algo que ens entristeixi i en aquest cas de que ens passi algo dolent, li hem de treure la part positiva ja que no s'acabarà el món per allò ja que com diu la cançó: "y un día tonto no es pa tanto por muy largo que sea" . Que el positivisme no fa mal i en canvi, el negativisme si.
Hem de viure dia a dia, lluitar pel present, sense pensar en el passat ni el futur. Hem de ser feliços i sentir-nos bé.
Com he dit, també ens parla sobre la confiança sobre nosaltres mateixos i es que, hem d'estar segurs de nosaltres mateixos, confiar en el que hem fet ja que sinó, els resultats no seran bons i relacionat amb lo anterior, ens ofuscarem.


dimarts, 21 de febrer del 2017

L'Albert ens proposa Stressed Out de twenty one pilots

He escollit aquesta cançó perquè és una cançó que fa temps que porto escoltant i encara em segueix agradant,parla sobre el fet de crèixer i "fer-se gran". Es focalitza sobretot en la nostalgia de l'infància i els problemes i la pressió que apareix quan ja estàs a l'edat adulta, que quan ja ets gran has de guanyar-te els diners no com a l'infantesa on ho fan els pares.

dimarts, 7 de febrer del 2017

T'hi apuntes...? I si ens trobem tota la classe?


Si vols treballar un xic més...sobre tòpics sobre els refugiats...clik aquí
 Clica aquí

Activitat 08 La llibertat

I amb tots els aires que hem anat respirant els haurem de gestionar des de la llibertat (p23 a la 26 del llibre). Ara et toca a tu fer un petit recorregut per veure què has de tenir en compte per parlar de "llibertat".
Per realitzar aquests exercicis si vols pots ajudar-te d'aquest video.
Llegeix el capítol 4 del llibre i respon per ordre les activitats del llibre al teu bloc hi posa dins l'entrada del blog els súbtítols (Activitat 1, Activitat 2, etc):
  • Activitat 1 (pàg 24)
  • Activitat 2 (pàg 25)
  • Activitat 3 (pàg 25)
  • Activitat 4 (pàg 26)
  • Activitat "Resum dels articles" Llegeix aquests tres articles i explica amb les teves paraules quines són les condicions que s'han de donar per parlar d'autèntica llibertat. Altre enllaç: Articles
Recorda que aquesta activitat l'has de tenir penjada al teu bloc abans del dia 14 de febrer.



La Lucia ens proposa Fast Car de Tracy Chapman per Jonas Blues

Per la cançó de demà he escollit Fast car de Jonas Blue. Aquesta cançó no és l'original, la primera és de Tracy Chapman, però personalment m'agrada més aquesta versió.
He escollit aquesta cançó, perquè des del meu punt de vista, ens mostra una història d'una noia que sí, ho ha passat molt malament en gran part de la seva vida. Però després de passar tot el que passa, segueix somiant sobre les coses que vol fer i amb qui les vol fer, i això vol dir que conserva l'esperança que per a ella les coses també poden millorar. Perquè crec el que mostra és que les coses que t'han succeït en el passat no condiciona el que tu vulguis fer en el futur. Mentre tu t'esforcis en el que estàs fent per poder arribar al final que vols, sempre ho aconseguiràs. I per això agafa l'exemple d'un cotxe, per a ella el cotxe representa aquest intermedi, aquest canvi per poder arribar a on ella vol.



dimarts, 24 de gener del 2017

Activitat 07 Seguim cercant...


Fent una mica de repàs del que hem anat treballant a l'aula sobre cadascuna de les dimensions, aires, estils vitals i recursos per a la vida (pàg 15-22)) que conformen el nostre creixement personal. Torna a llegir  l'activitat 2 que trobaràs a la plana 17. Un cop llegida, escolta el següent conte i continua l'activitat que trobaràs a continuació:


Un cop escoltat el conte o llegit es tracta que imaginis una situació com la del conte però un xic diferent. Hauràs d'escriure un conte amb situacions que hom pot trobar a la seva llibreta personal però contràries a les que es troben a la llibreta del personatge del conte. Ho sigui, petites situacions de dèficits que hagis viscut o hagis vist durant la teva vida que t'hagin impedit viure, tal i com vam treballar a l'activitat 2 de la plana 17.
Si vols, pots començar el teu conte a la teva entrada al bloc així:
"Quan un jove compleix els 15 anys els seus pares li regalen una llibreta, com aquesta que tinc aquí, penjada al coll. I és tradició entre nosaltres que a partir d’aquell moment, cada vegada que un no gaudeix intensament d'alguna cosa, obri la llibreta i anoti en ella:
a l'esquerra, què va ser el dèficit... i a la dreta, quant temps va durar aquest."

Cal que efectuïs l'entrada al teu bloc abans del 31 de gener.

Com plora el mar

Per saber-ne més casanostracasavostra.cat 


dimarts, 17 de gener del 2017

Activitat 06 (2a part) I jo, com camino?

Avui volem aturar-nos en dos aspectes del temperament que són molt importants per a la vida de tot buscador. Són quatre estils vitals: la inhibició, l’agressivitat, la impulsivitat emocional i la racionalitat excessiva. En estat pur són dèficits, és a dir, pedres a la sabata. Si es poleixen, esdevenen recursos positius molt profitosos: l’assertivitat i l’equilibri entre l’emoció i la raó.

Llegeix atentament la plana 19, 20, 21 del llibre de religió i tot seguit realitza l'activitat 3 de la plana 22 i penja-la al blog. Aquestes són les preguntes que has de respondre.

  1. Amb quin estil t’identificaries més, amb el de la protagonista del text 3 o amb el del protagonista del text 4?

  2. Quins avantatges té per a la vida comportar-se com la protagonista del text 3?

  3. Quins avantatges trobes que pot tenir el comportament del protagonista del text 4 per a la seva vida?

  4. Quins inconvenients trobes que pot tenir al llarg de la seva vida la protagonista del text 3 si actua sempre d’aquesta manera?

  5. Quins inconvenients trobes que pot tenir al llarg de la seva vida el protagonista del text 4 si té sempre un patró d’acció semblant?
Pots ajudar-te d'aquest video per respondre les preguntes: Clica aquí

Cal que efectuïs l'entrada al teu blog abans del 24 de gener